2010. április 15., csütörtök

Rakott kalács

Egy kicsit többre vágytam, mint a hagyományos nagymama féle rakott zsemle (...pedig aztán az is nagyon finom). Igy készült el ez a finomság, amiből akár gyors és izletes hétköznapi vacsora is lehet. Bevallom én IKEA-s vörösáfonya lekvárral eszem a legszivesebben.


Hozzávalók:
1 kalács kis darabokra szabdalva
fél csésze száritott vörösáfonya (cranberry)
fél csésze mazsola
kb 2 ek vaj
6 tojás
1 doboz (8 oz, 22 deka) mascarpone sajt szobahőmérsékleten
1 1/2 csésze tejszin
1 1/2 csésze tej
1 tk vanilia
1 tk fahéj
1 ek agávé (vagy méz)
csipetnyi szerecsendió
1 alma hámozva, felkockázva
A mazsolát és a vörösáfonyát forró vizzel leöntöm. Állni hagyom néhány percig, majd leszűröm.
Egy nagy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a mascarpone-t, majd a tejet és a tejszint. Izesitem a vaniliával, szerecsendióval, fahéjjal és agávéval. Hozzáadom a kalács darabkákat, az almát és a száritott gyümölcsöket, majd jól átforgatom, ügyelve arra, hogy a kalács sehol sem maradjon száraz.
Egy tűzálló tálat kivajazok és beleöntöm a masszát. 350 F, azaz 175 C fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm. Melegen tálalom lekvárral.
Sajnos most kimaradt a dió, de legközelebb még azt is teszek hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése