2010. április 13., kedd

Spárgakrémleves

A spárga eddig valahogy nem jött be a gyerekeknek. Én azonban nem adom fel, igy holnap spárgakrémlevest kapnak...természetesen turmixolva, hogy még csak ne is lássák azokat a zöld, hosszú szálakat.

Hozzávalók:
1 ek vaj
2 ek oliva olaj
1 fej vöröshagyma
3 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 nagyobb méretű krumpli
jó fél kiló spárga (kb 2 csomag)
2 csésze viz
2 csésze tej
1 csésze tejszin
só, bor
parmezán sajt

A vaj és oliva olaj keverékéhez adom az apróra vágott hagymákat, és lefedve kb 8 percig párolom. Eközben percenként kicsit megkevergetem.
Hozzáadom a felkockázott krumplit és a vizet és forrás után alacsonyabb hőmérsékleten puhulásig főzöm. Ez alatt a kb 10 perc alatt letörögetem a spárga fás végét és ezeket félreteszem. (fokozható a spárga iz, ha a fás végeket kis edényben, kevés vizben főzni kezdem, majd amikor már puhább, akkor a spárga végeket eldobom, a spárgás vizet pedig a leveshez öntöm.) A spárga használható részeit kis darabokra vágom és a tejjel együtt a leveshez teszem. Amikor minden puha, akkor kézi mixerrel leturmixolom, majd hozzáadom a tejszint és a sajtot, majd fűszerezem.
Merészebbek kezdhetik a levesfőzést szalonna piritással és aztán ezen párolják meg a hagymákat. Sőt, ha nem kell dugdosni a spárgát a gyerek elöl, akkor a spárga legtetejét ne turmixoljuk le, hanem adjuk a tányéron a leveshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése