2010. március 11., csütörtök

Bolognai lasagne - Lasagna Bolognese

Szeretem az olasz konyhát: jöhetnek a különböző tészták, pizzák akár minden nap. Egyik kedvencem a lasagne. Lehet az húsos vagy hús nélküli…a lényeg, hogy besamel mártás ne hiányozzon róla. Nem az a tipikus 30 perc alatt összecsapató vacsora fajta ez, de azért sok munka nincsen vele és a szósznak az a pár óra rotyogás muszáj.

Hozzávalók:
4 ek vaj
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
2 zellerszár
kb egy kiló (2 lb) darált hús (én egyenlő arányban használtam marhát, disznót és putykát)
só, bors
1 db 800 gr-os (28 oz) darabolt paradicsom konzerv, vagy 4-5 db friss paradicsom
1 db 450gr-os (15.5 oz) paradicsomszósz
1 csésze tej
1 doboz lagasne tésztaű
Reszelt parmezán sajt
Reszelt mozzarella

Beschamel mártás
3 csésze tej
1/3 csésze vaj
1/3 csésze liszt


A vajon piritani kezdem az apróra vágott vöröshagymát, sárgarépát és zellerszárat. Néhány perc után hozzáadom a darált húst, sóval, borssal fűszerezem és magas hőmérsékleten barnára piritom. Ezután jöhetnek a paradicsom darabok és a szósz, és ezt közepes hőmérsékleten 15 percig főzöm. Hozzáadom a tejet és alacsony hőmérsékleten kb 2,5 órát főzöm. Érdemes 20 percenként kicsit megkeverni, ha esetleg kezd az alja leragadni akkor egy kis vizzel (kb negyed csészényivel) felönthetjük.
Amig a szósz készül megfőzzöm a tésztát és elkészitem a beshamel mártást.
A lasagne-t a következők szerint teszem össze:
Egy jénai edény aljára egy nagyon kevés szószt elkenek. Ezt helyettesithetjük egy kis oliva olajjal is.
Ezután következik a tészta negyede, majd a szósz harmada, és a beshamel szósz nagyede. Ezt megszórom egy kis parmezán sajttal. Ezután még kétszer jön a tészta, szósz, mártás, sajt sorrend. A tetejére tészta réteget teszek, amin elkenem a maradék mártást és megszórom reszelt mozzarellával.
190 C (azaz 375 F) fokos sütőben, alufóliával lazán lefedve (kis sátrat csinálunk belőle) 25 perc alatt megsütöm. Grill fokozaton 5 perc alatt még kicsit barnitottam a tetején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése