2010. február 11., csütörtök

Szőlős csirke kuszkusszal és sült spárgával

Néha lutri, hogy megeszik-e a gyerekek a főztömet az óvodában, de fontosnak tartom, hogy minél több új izzel ismerkedjenek meg. Először lehet, hogy csak megfogdozzák, megszagolgatják (igen, a mi óvodánkban lehet kicsit játszani az étellel), de aztán kivétel nélkül mindenki megkóstolja. Ezután eldöntik, hogy szednek-e még belőle, vagy sem.
Kisérletnek került a spárga is a csirke mellé. Tudtam, hogy a csirke tuti befutó lesz, igy nem volt gond, ha esetleg nem jön be a spárga...és hát az a pár falat is csak a javukra válik ebből a rendkivül egészséges, vitaminban gazdag zöldségből.

Hozzávalók:
fél kiló spárga
5 ek oliva olaj
2 tk száritott kakukkfű (vagy 1.5 ek friss)
só, bors
2 ek vaj
1/4 csésze liszt
1 kiló csirkemell
1/2 csésze fehérbor (én csirkelevessel helyettesitettem)
1/2 csésze csirkeleves
1 csésze tejszin
1/4 csésze magos mustár
1/4 kiló, kb másfél csésze magtalan piros szőlő FÉLBE VÁGVA
2 csésze kuszkusz

A spárga fás szárát letöröm és félreteszem egy legközelebbi levesfőzésre (ez kb az alsó negyede a spárgának). A megtisztitott spárgát egy mély tálba teszem, meglocsolom 2 ek oliva olajjal, és fűszerezem a kakukkfűvel, sóval és borssal. Jól átforgatom a spárgát és tepsibe téve 400 F, azaz 200 C fokos előmelegitett sütőben kb 10 perc alatt puhára (a hajtásoknál enyhén ropogósra)sütöm.
3 evőkanál oliva olajat és ugyanennyi vajat felhevitek egy serpenyőben. A csirkét csikokra vágom, fűszerezem sóval és borssal, majd liszte forgatom és kb 8 perc alatt enyhén barnásra sütöm. Félreteszem. Bort (vagy húslevest) öntök a serpenyőbe és ezzel fellazitom a serpenyő aljára ragadt, hússütésből visszamaradt kis darabkákat. A tejszinbe keverem a mustárt és ezt hozzáadom a húsleveshez, majd jöhet a félbe vágott szőlő és a csirke is. Jól összeforgatom és kb még 5 percig alacsony hőmérsékleten rotyogtatom.
Elkészitem a kuszkuszt. A 2 csésze kuszkuszt beleöntöm 2 csésze forrásban lévő vizbe, (esetleg csirkelevesbe) megkeverem, lefedem és felrehúzom a lángról. Kb 5 perc alatt megpuhul, ekkor villával fellazitom.
Tálaláskor a kuszkuszra szedem a szőlős húst és spárgát teszek mellé.

Gyerekeknek soha ne felejtsük el félbe várni a szőlőt, átmérője miatt ugyanis könnyen megakadhat a torkukon. Magyarországon valahogy ezt nem hallom annyira kihangsúlyozni, itt az USÁ-ban minden egyes orvosi vizsgálaton felhivják rá a figyelmünket. És mindez vonatkozik a virslire is: karikázás helyett inkább hosszába vágjuk. Részletes infó itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése