2010. február 3., szerda

Bucinudli és egyéb variációk burgonyás tésztára

Én ezen a néven ismerem, de más néven is fut ez a tipikus gyerekkori kedvenc. Mi legszivesebben "meztelenül" gnocchi formájában fogyasztjuk, de néha morzsába forgatom és magyarosan, nudliként esszük. Az alap tésztából csinálhatunk még szilvás- (vagy egyéb gyümölcs) gombócot, de akár lekvártöltelékkel barátfüleket is hajtogathatunk.
Én most bucinudlit készitettem a gyerekeknek az óvodába.


Alaptészta hozzávalói:
1 kiló burgonya
20-30 deka liszt
1 ek búzadara (nocchi esetén ez elhagyandó)
2 ek olaj
1 tojás
csipetnyi só

Héjjában megfőzöm a krumplit, majd a héjja eltávolitása után krumlinyomóval áttöröm. Kicsit hagyom kihülni, majd belekeverem a a többi hozzávalót. Igazából a liszt adag csak irányadó, a különböző tipusú krumplik különböző mennyiségű lisztet kivánnak. Adagoljuk addig a lisztet, amig úgy tűnik, hogy gyúrható állapotba került a tészta. Ekkor kiveszem a tálból és lisztezett felületen jól átdolgozom. Amikor kész, akkor cipókra osztom és ujjnyi vastagságúra nyújtom. Kb 1 ujjnyi csikokra vágom és azokat a kivánt hosszúságban újra elvágom. Lisztes kézzel megsodrom őket és forró, de nem lobogó sós vizben kifőzöm. A megfőtt nudlik feljönnek a viz tetejére. Ezeket kihalászom és leöblitem hideg vizzel. Serpenyőben olajon lepiritom a zsemlemorzsát és ebben meghempergetem a nudlikat.

Bevallom nem vagyok nagy édesség párti. Frissen leginkább üresen, vagy tejfölbe mártogatva esszük. Másnaposan kerül csak elő a polcról a mangólekvár hozzá.

Gnocchiként csak a zsemlemorzsába hempergetés marad el és köretként fogyaszthatjuk, vagy csak egyszerűen nyakon öntjük a kedvenc szószunkkal, legyen az paradicsomos, tejfölös vagy akár pestó alapú.

Szilvásgonbóc és barátfüle esetében kicsit vékonyabbra kell nyújtani a tésztát. Kb 8 centis négyzetekre vágjuk ezt és a közepére tesszük a kimagozott cukrozott szilvát, vagy a kis kupac lekvárt. Gombócnál a sarkokat összefogva gombócokat fomrálunk belőle, barátfülénél pedig háromszögre hajtjuk és széleit szorosan lenyomkodjuk. Kifőzés, hempergetés ugyan úgy, mint a nudlinál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése