2009. november 9., hétfő

Karácsonyi bonbonok

ADVENTI BONBON
(http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?forumid=129474&step=0&bw=1)

Egy tábla 75%-os csokit, egy tábla narancsos csokoládét és úgy öt dkg kandírozott narancshéjat táblán összeaprítottam, közepesen durvára, hogy azért érezhető darabok maradjanak. Ezt a keveréket egy kanál erdei mézzel belegyúrtam húsz dkg natúr marcipánmasszába (a méz mennyisége változtatható ízléstől függően). Apró golyócskákat formáztam az illatos masszából, és rokokó csokoládéreszelékben hempergettem meg őket, aztán papírkapszlikba raktam a kis gömböcöket és most a hűtőben pihennek. Isteni az illatuk!

DIÓS MARCIPÁN (Nagy csokoládékönyv)

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
3 dkg marcipánmassza
9 dkg darált dió
2,5 cl barna rum
tej tortabevonó
5 dkg félbevágott dió

Elkészítés:
A marcipánt összedolgozzuk a dióval és a rummal, majd sütőpapíron kinyújtjuk. Az alját vékonyan megkenjük tej tortabevonóval. Ovális vagy más tetszés szerinti formákat szurkálunk ki belőle, bevonjuk tortabevonóval és sütőpapírra állítjuk, amíg nem szilárdul rajta a bevonat. Egy-egy szem félbevágott dióval díszítjük.

FEHÉCSOKIS MÉZES PRALINÉ (www.weddings.hu)

Hozzávalók:
200g fehércsoki, 5 evőkanál tejszín, 1 evőkanál méz, durvára vágott dió vagy mogyoró

A csokit darabokra törjük, beletesszük a tejszínt és a mézet. Vízfürdőben megolvasztjuk, jól elkeverjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük, hogy jól formázható legyen. Kézzel vagy két kiskanál segítségével formázzuk. A kéznek hidegnek kell lenni, de száraznak. A golyókat durvára vágott dióba vagy mogyoróba forgatjuk.

GRILLÁZS
(http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9100070?cmd=Article_showArticle&t=9100070)

HOZZÁVALÓK 125 grammhoz:
60 g pirított, darabolt törökmogyoró
90 g kristálycukor
60 ml víz

A vízből és cukorból főzzünk aranysárga szirupot, majd keverjük bele a hántolt mandulát vagy mogyorót, és főzzük még két-három percig. A karamelles mogyorót öntsük vékonyan megolajozott sütőlemezre/tepsire, hagyjuk megdermedni. Végül mozsárban vagy késes robotgépben törjük kisebb darabokra.

MARCIPÁNOS CSOKISTALLÉR (www.weddings.hu)

Hozzávalók:
200g csoki, 5 evőkanál tejszín, 1 rúd marcipánmassza (lehet natúr, színes és ízesített is), cukorgyöngy vagy mini marcipánvirág

A csokit darabokra törjük, beletesszük a tejszínt. Vízfürdőben megolvasztjuk, jól elkeverjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük, hogy jól formázható legyen. A csokimasszából rudat sodrunk, amit sodrófával kinyújtott marcipánba tekerünk és 30 percre a hűtőbe teszünk. A formázáshoz a kéznek hidegnek kell lenni, de száraznak. A marcipános csokirúdból vágjunk kb. 1,5 cm vastag szeleteket és díszítsük őket cukorgyönggyel vagy mini marcipánvirágokkal.

MARCIPÁNOS TEKERCS (Tina Karácsony 2002/5)

Hozzávalók 30 darabhoz:
10 dkg marcipánmassza
5 dkg ét tortabevonó
2 dkg vaj vagy margarin
8 dkg babapiskóta
3 dkg dió
2 ek rum
5 dkg vaj
2 ek kakaópor
5 dkg porcukor

Elkészítés:
A babapisktát és a diót megdaráljuk. A vajat a kakaóporral kikeverjük. Hozzáadjuk a darált babapiskótát és diót, a rummal megöntözzük, majd összedolgozzuk.
A marcipánmasszát átgyúrjuk, majd két lap – porcukorral egyenletesen meghintett - folpack között kinyújtjuk.
A marcipánt kb. 30 lapra vágjuk. Mindegyikre egy hengert formázunk a diós-rumos-vajas masszából, és becsomagoljuk a marcipánba.
Az ét tortabevonót felolvasztjuk. A marcipántekercsek végét a felolvasztott csokoládéba mártjuk, és hagyjuk megszilárdulni.

TOJÁSLIKŐRÖS CSÓK (www.weddings.hu)

Hozzávalók:
25 dkg fehér tortabevonó, 7 dkg vaj, 4 dl tejszín, 4 dkg cukor, 3 evőkanál tojáslikőr, 30 praliné- vagy aprósütemény-papíralátét, 1 evőkanál darált mandula

A tejszínt főzzük fel a cukorral, majd a tűzhelyről levéve keverjük hozzá a tojáslikőrt. A tortabevonót vágjuk apróra és olvasszuk fel a tejszínben. Hűtsük le szobahőmérsékletre. A vajat keverjük habosra, és tegyük a likőrös masszához. 30 percre tegyük a hűtőbe. Tegyük habzsákba és nyomjuk az alátétekre. Tegyünk bele mandulát, és fogyasztásig tartsuk hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése