2009. december 16., szerda

Karácsonyra

Ígértem egy karácsonyi receptet. Édesanyám már szinte az összes szokásos sütit megcsinálta, ez viszont most jön majd a sorban, és nem mellesleg Szilvi egyik kedvence.

Vaníliás kifli

Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 evőkanál víz
vaniliás cukor

Elkészítés:
A hozzávalókat jól, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd ujjnyi vastag rudacskákat sodrunk és egyforma darabokra vágjuk. Behajlítjuk, és kifliknek formáljuk. Ha nagyon lágy lenne, akkor egy rövid időre a hűtőbe tesszük a tésztát. Sütőpapírral bélelet tepsibe tesszük a kifliket, és közepesen meleg sütőben világosra sütjük. Még melegen vaniliás porcukorba forgatjuk őket.

Na jó, még egy. Mert ez meg annyira sláger nálunk :). Nagyon könnyű összedobni, viszont annál nehezebb abbahagyni /az evését/.

Medvetalp

Hozzávalók:
30 dkg apróra vágott dió
15 dkg porcukor
1 v. 2 narancs héja lereszelve, vagy kandírozott narancshéj apróra vágva
2 db tojásfehérje (nem felverve!)
tortabevonó

A hozzávalókat lazán összekeverjük, a sütőpapírral kibélelt tepsibe kanál segítségével kis halmokat rakunk, de nem túl szorosan egymás mellé. Nem nagyon meleg sütőben pár perc alatt megsütjük őket, vigyázzunk nehogy nagyon kiszáradjanak.
A papírról vékony kés segítségével levesszük, hagyjuk kihűlni őket, majd az aljukat tortabevonóval (előírás szerint felmelegítve) megkenjük. Ha megszáradtak, akkor nem a bekent felükkel, hanem oldalukra fordítva rakjuk őket a tányérra vagy dobozba.

Jó készülődést, boldog ünnepeket kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Bocs, a vaníliás kifliben hol a vanília?

    VálaszTörlés
  2. Én is bocs, de milyen mértékegység a dkb? Nem dekagramm, vagyis dkg?

    VálaszTörlés
  3. Ott, hogy beleforgatod vaniliás cukorba.

    Bocs, elirtam, javitottam.

    VálaszTörlés