2010. január 6., szerda

Arieles, avagy tejfölös tonhalas pizza

Kedvenc vacsoráink közé tartozik a pizza, amióta megvan a kenyérsütőnk. Tökéletes közös program a gyerekkel, hiszen imádják feldisziteni a saját kis pizzájukat és maradék eltüntetésnek is kiváló, mert a pizzára szinte minden jó.
Az alap feltét nálunk az bolti, üveges paradicsomos tészta szósz, vagy ennek házi készitésű kivitele (recept lejebb), sonka, kukorica,olivabogyó, reszelt sajt, parmezán sajt, bazsalikom. Aztán jöhet a hűtő áttúrása: egy kis kecskesajt, feta sajt, ricotta sajt foltok, articsóka, spenót levelek, ananász, paradicsom, tojás (sütés félidejében a tetejére ütve).
Ha nincs itthon sonka, akkor kerül elő a tonhal konzerv és készül a Bercel által ariel pizzának keresztelt pizza (a tonhal konzerv cimkéjén egy sellőlány van).
És, hogy miért nem sikerül soha képet csinálnom a pizzáról? Hát ezért:
25 dekás (1 lb) pizza tészta (a kenyérsütővel jött receptes könyv alapján):
gyenge 3/4 csésze kb 27 fokos viz (elvileg a tejjel együtt kell a 3/4 csésze folyadék)
1 ek olaj
1 ek cukor
1.5 tk só
1 ek tej (én ezt múltkor kifelejtettem és úgy is jó volt)
2 1/4 csésze liszt (én kenyér lisztet használok)
1 tk por élesztő
Figyelem: a pizza tészta receptje USA alapanyagokra iródott, elképzelhető, hogy más országban igazitani kell a hozzávalók mennyiségen a helyi liszt minőség alapján.

Sorrend elvileg fontos. Azt hallottam, hogy jó ha az élesztő nem azonnal érintkezik a sóval...köszi Ildi.
Pizza programon a gép elkésziti, majd kellő ideig pihenteti a tésztát (55 perc). Azután a tésztából lecsipkedek kis darabokat a gyerekeknek, a maradékot pedig elkezdem széthúzogatni a kezemben. Akinek van pizza sütője, vagy egyéb tepsije, az abban is szétteritheti a tésztát, kissé megemelve a szélein. Én sütőkövet használok (ezen sütöm a kenyeret is), amit 220 C fokon (425 F) előmelegitek, majd kiveszem, megszórom kukorica darával, hogy ne ragadjon le a tészta és az általában amőba alakúra nyújtogatott tésztát ráteszem. Megpakolom a feltétekkel és 220 C-on (425 F) kb 12-15 percig sütöm.
Ez a mennyiség jelenleg nálunk két felnőttet és két 4 év alattit tökéletesen eltelit.

Tonhalas pizza feltét
2 doboz lecsöpögtetett tonhal konzerv (összesen 30 deka, 10 oz.)
1 citrom leve
3/4 csésze tejföl (1.5 deci)
1 tojás
só, bors
A hozzávalókat összekeverem és a paradicsom szósszal megkent pizza tésztára teszem.
Erre még jöhet izlés szerint olajbogyó, kecskesajt, hagyma szeletek stb. majd megszórom reszelt sajttal és mehet a sütőbe.

Paradicsomszósz:
oliva olaj,
1 fej apróra vágott vörös hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db 800 grammos (28 oz) konzerv szétpaszirozott paradicsom, (crushed tomatoes) de apritott paradicsom is jó (diced tomatoes)
só, bors
bazsalikom
oregano
kis cukor izlés szerint

Ideális esetben lassú tűzön jó fél órát főzöm, de készült már éhhalál esetén 5 perces kivitelben is.
Ez az adag amúgy kb 3 darab 25 dekás pizzára elég. A szósz a hűtőben kb egy hétig eláll, de tökéletesen fagyasztható is, vagy akár később igy, vagy tovább turbózva tésztaszósznak is használható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése