2010. január 20., szerda

Macaroni and cheese

Ez talán a magyar sajtos makaróni, de az amerikai változat csakis szarvacska tésztából készül (elbow macaroni). Nagy valószinűséggel minden amerikai gyerek kikérné magának, ha valamilyen más tésztával tennénk elé. A mac 'n' cheese egy klasszikus menza kaja, ami gyorsan és egyszerűen elkészithető.

Most az alapváltozatát készitettem, de lehet még variálni zöldségekkel (borsó, kukorica, brokkoli), vagy akár egy kis tonhallal is, attól függően, hogy éppen mit akarunk a gyerek gyomrába varazsolni viszonylag észrevétlenül. Önállóan, vagy akár köretnek is kiváló.

Hozzávalók:
10 deka vaj
2 ek liszt
fél liter tej
só, bors, szerecsendió
kevés mustár izlés szerint (elhagyható)
15 + 15 deka reszelt sajt (chadder, mozzarella)
kevés parmezán sajt (elhagyható)

Felteszem a tésztát főni, aztán nekilátok a sajtszósznak. A vaj, liszt, tej segitségével besamel mártást készitek, amit izlés szerint izesitek, majd beleszórom a reszelt sajtot és jól elkeverem. Eközben kifőtt a tészta is. Leszűröm és egy tűzálló tálba öntöm. Hozzáöntöm a sajtszószt, összeforgatom és megszórom a maradék sajttal.
190 C, azaz 370 F-os sütőben addig sütöm, amig gusztusosan rápirul a sajt. (kb 30 perc)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése