A quinoa egy gabonaféle, ami a dél amerikai inka indiánok alapvető élélmiszere. Magas tápértéke és fehérje tartalma miatt ismerté vált már a világ minden táján. Kiváló alternativa rizs vagy kuszkusz helyett. Készithetünk belőle reggelit, ebédet, salátát, előételt vagy akár desszertet is. Elkészitése könnyű és gyors. Egy dologra azonban feltétlenül ügyelnünk kell: főzés előtt jól mossuk át hideg vizzel, majd csöpögtessük le, mert különben kesernyés izű lesz.
Hozzávalók: 1 csésze quinoa (átmosva, lecsöpögtetve)
2 csésze húsleves
1 csésze kukorica
1 konzerv csicseriborsó (15 oz, azaz kb 400 gr)
fél csésze morzsolt feta
1/4 csésze hagyma (én a gyerekek miatt dinszteltem)
3 ek friss apróra vágott bazsalikom
2 ek apróra vágott petrezselyem (sajnos nekem nem volt)
1/4 csésze oliva olaj
2 ek citromlé
1 csésze főtt cékla (én ecetes céklát használtam)
Sűrű szűrőbe tettem a quinoa-t és hideg vizzel jól átmostam, majd hagytam, hogy lecsöpögjön. Ezalatt feltettem a vizet forrni, majd beledobtam egy tyúkhúsleves kockát. Amikor már forrt a viz hozzáöntöttem a quinoa-t, lefedtem és alacsony hőmérsékletre kapcsoltam. Kb 15 perc alatt elfőtt az összes lé és megpuhult a quinoa. (Vigyázat, négyszeresére dagad!) Félretettem hülni. Egy tálban összekevertem a kukoricát, az átöblitett és lecsepegtetett csicseri borsót, a feta sajot, a dinsztelt hagymát, a fűszereket, végül a quinoa-t Öntetnek összekevertem az olivaolajat egy kis citromlével. Ezt sóztam, borsoztam és ráöntöttem a salátára.
A salátátpihentessük legalább egy órát hűtőben és szervirozás előtt keverjük csak hozzá a céklát.
Lehetőleg szobahőmérsékleten tálaljuk.
Hmmm, régen ebédeltem ilyen jót.
Jol hangzik ez a recept. En imadom a quiona-t. Sokszor keszitem. Salatanak, reggelinek, chilis babbal, koretnek, levesbe. Magas a feherje tartalma es irto egyszeru elkesziteni.
VálaszTörlés