2010. január 11., hétfő

Baba ghanoush

A hétvégén mediterrán étteremben jártunk és rájöttem milyen régen csináltam már baba ghanoush-t. Ez a padlizsán alapú arab étel, különböző változatban terjedt el Közel Kelet országaiban. Van, ahol majonézt is tesznek hozzá, de akkor már inkább az erdélyi vinettára emlékeztet. Kitűnő előétel, ami (pita) kenyérrel mártogatható.
A padlizsán, a burgonyafélék családjába tartozó zöldség; A- és C vitaminban gazdag. Fontos, hogy csak a kemény állapotban vásároljuk, mert ha már puha, akkor kesernyés izű lehet.


Hozzávalók:
1 kb fél kilós padlizsán
1 gerezd fokhagyma

2 ek tahini
2 ek citromlé
1/4 csésze apróra vágott petrezselyem

A padlizsánt villával több helyen megszurkálom és (450 F) 230 C fokos előmelegitett sütőben addig sütöm, amig teljesen puha lesz (kb 20-30 perc). Kicsit hülni hagyom, majd ketté vágom, kikaparom a húsát és papirtörölközőre téve kicsit lecsöpögtetem. A padlizsán húsát, a sót, a tahinit és citromlevet turmixgépbe teszem és kissé darabosra turmixolom. Kézzel hozzákeverem a petrezselymet és tálalom.
Extra finom, ha kis oliva olajat csurgatunk a tetejére.
Fűszerezhetjük még római köménnyel (cumin), mentával is.
És ha már egyszer baba ghanoush, akkor kináljunk mellé egy kis humuszt is mártogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése